در این مقاله می خواهیم به تاریخچه و خدمات سیسکو بپردازیم. با شرحی از نت یک بیان میکنم که کمپانی سیسکو یکی از بزرگ ترین تولید کننده تجهیزات سوئیچ و روتر در شبکه در انواع مقیاس ها و ارائه کننده راهکارهای بسیار تخصصی در پیاده سازی زیرساخت مراکز داده است.
سیسکو بازار فروش و تولید تجهیزات اکتیو شبکه را در زمینه سوئیچ ، روتر ، اکسس پوینت ، سرور و دیتاسنتر در دست گرفته به طوری که سیسکو با تولید محصولات با پایداری بسیار بالا ، کیفیت ساخت برتر و استفاده از قطعات ، پردازنده های خاص و سیستم عامل منحصر بفرد خود ، بر قله بزرگترین کمپانی های تولید کننده تجهیزات اکتیو در دنیا ایستاده است.
تجهیزات سیسکو ( سوئیچ ها و روترهای سیسکو ) محبوبترین تجهیزات موجود در دیتاسنترها و شرکت ها بوده و برای نصب و راه اندازی ، نیاز به کارشناس متخصص سیسکو بوده که این مهم در سیسکو پردازش محقق شده است. Cisco Systems، به عنوان یک شرکت فناوری آمریکایی، در سراسر جهان فعالیت می کند، که بیشتر بخاطر محصولات شبکه کامپیوتری خود مشهور است.
تاریخچه و خدمات سیسکو
سیستم های سیسکو برای کمک به شرکت های بزرگ و کوچک برای افزایش و توسعه کار و ایجاد امنیت بیشتر و کاربر پسند طراحی شده اند.
تاریخچه و خدمات سیسکو
تاریخچه و خدمات سیسکو
شاید برایتان جالب باشد که بدانید ریشه نام سیسکو از کجا می آید؟ نام cisco از شهر san francisco گرفته شده است. شرکت سیسکو کار خود را با تولید روتر (مسیریاب) و تکنولوژی های مربوط به مسیریابی (Routing) شروع نمود و اتفاقا در همان ابتدا نیز از فروش روترها سود خوبی عاید شرکت میگردید.
البته کار مهمی که سیسکو در آن زمان انجام داد ساخت روترهایی بود که برای مسیریابی بین شبکه های با پروتکل های مختلف مورد استفاده قرار میگرفت. قبل از سیسکو روتر و تکنولوژی روتینگ وجود داشته ولی قابلیت روتینگ بین پروتکل های مختلف در آن وجود نداشته است.
با ایجاد و رشد شبکه اینترنت و پذیرش پروتکل IP بعنوان پروتکل اصلی مسیریابی در اینترنت و شبکه های کامپیوتری ، روترهای سیسکو پیشرفته تر شدند و نقش بسزایی در ایجاد و توسعه زیرساخت ارتباطی شبکه ها ایفا نمودند.
این ابتدای راه بود و به مرور سیسکو با خرید شرکتهای صاحب تکنولوژی و توسعه و پیشرفت آنها و سرمایه گذاری داخلی ، در حوزه دیگر محصولات شبکه مانند سوئیچ ، فایروال ، اکسس پوینت ، تلفن اینرنتی ویپ و … ورود کرده و موفق نیز شد.
شرکت سیسکو با خرید شرکت کالپانا ( مخترع سوئیچینگ اترنت ) در سال 1994 پیشرفت خوبی را در زمینه تولید و فروش سوئیچهای اترنت داشت تا اینکه در سال 1999 یکی از قوی ترین سوئیچهای اترنت شاسی سری کاتالیست که سری 6500 نام داشت روانه بازار کرد.در سال 2004 روترهای سری ISR سیسکو معرفی و ارائه شد و امکانات و قابلیتهای قدرتمندی را در خود داشت.
سری روترهای 1900 و 2900 و 3900 جزو روترهای ISR به حساب می آیند. پشتیبانی از تانل ipsec و ssl vpn ،اکانتینگ یا AAA ، تانلینگ از نوع dmvpn و برخورداری از چندین جدول مسیریابی بصورت همزمان یا VRF از ویژگی های روتر سری ISR میباشد.
تاریخچه و خدمات سیسکو
محصولات و تجهیزات سیسکو
شرکت سیسکو فقط یک تولید کننده تجهیزات و سخت افزار نمیباشد. سیسکو یک شرکت high tech بوده که دارای دپارتمانهای فوق تخصصی در بخشهای مختلف شبکه ( امنیت ، وایرلس ، دیتاسنتر ، مجازی سازی ، سرور ، کلود ، ویپ ، شبک های اترنت و … ) بوده و علاوه بر ساخت تجهیزات تخصصی شبکه اقدام به ارائه نرم افزارها و راهکارهای تخصصی در حوزه های یادشده نموده است.
سیسکو خود به تنهایی پروتکل و استانداردهای مختلفی را در شبکه و تجهیزات خود تعریف و ایجاد نموده که نقش اساسی در پیشرفت صنعت شبکه های کامپیوتری و مراکز داده ایفا میکند.
در چند سال اخیر رشد cisco در تولید تجهیزات و راهکارهای ویژه دیتاسنتر ، کلود و سایر حوزه های شبکه بیشتر شده است. از جمله زمینه هایی که سیسکو در آن اقدام به تولید تکنولوژی و تجهیزات تخصصی نموده است میتوان به موارد زیر اشاره کرد .
- انواع سوئیچ شبکه لایه 2 و لایه 3
- انواع روترهای سیسکو
- اکسس پوینت های indoor و outdoor
- تجهیزات مربوط به مجازی سازی شبکه و Software-Defined Networking و معرفی تکنولوژی ACI
- تجهیزات شبکه SAN مانند سوئیچ های سری MDS سیسکو
- سوییچهای نکسوس برای ساخت دیتاسنترهای قدرتمند
- سرورهای قدرتمند شاسی سیسکو با نام Cisco UCS Server
- فایروال نسل جدید سیسکو با نام ASA و Firepower
- نرم افزار و راهکارهای مربوط به Collaboration و ویپ
برای اداره یک کسب و کار موفق، شما به سیستم های مخابراتی قابل اعتماد و کارآمد مثل سیسکو نیاز دارید. با استفاده از چنین سیستم هایی، می توانید آسوده خاطر باشید که شرکت شما ابزارهای ارتباطی لازم برای پیشرفت در صنعت رقابتی را در اختیار دارد.
تاریخچه و خدمات سیسکو
روتر سیسکو (Cisco Router)
روترها یک دیوایس لایه 3 بوده به این معنا که در مدل معروف OSI در لایه 3 یا شبکه کار میکند. به این معنا که دو یا چند شبکه محلی که از هم جدا بوده و سیستم آدرس دهی ip متفاوتی از هم دارند را بهم متصل نموده و بین آنها routing یا مسیریابی را فعال میکند.
روترها شبکه نقش gateway را در شبکه ایفا نموده و پکتهای شبکه برای اینکه از یک شبکه به شبکه دیگر منتقل شوند بایستی از روتر یا gateway شبکه عبور کنند و اینجاست که عمل مسیریابی اتفاق می افتد.
لبته روترها بخصوص روترهای سیسکو به مرور زمان پیشرفته کرده و قابلیتهای امنیتی بسیاری به آن افزوده شده است.قابلیتهای روترهای سیسکو که در بیشتر مدل های آن وجود دارد به شرح زیر میباشد :
- پشتیبانی از vpn لایه دو و سه و پروتکل IPSEC
- پشتیبانی از روتینگ پروتکل های RIP ، RIPv2 ، BGP ، OSPF و EIGRP برای مسیریابی بین شبکه های مختلف
- پشتیبانی از ACL یا Access Control Lis برای فیلترینگ پکتهای شبکه
- پشتیبانی از DHCP برای اختصاص پویای آدرس IP به کاربران در شبکه
- پشتیبانی از MPLS که یک روش خاص در روتینگ یا مسیریابی به حساب می آید.
- پشتیبانی از PBR یا Policy-Based Routing پشتیبانی از NBAR یا Network-Based Application Recognition جهت کنترل امنیتی ترافیک شبکه و فیلترینگ پکتهای داده تا لایه 7 مدل OSI
روترهای سیسکو در دسته بندی های مختل تولید و تقسیم بندی میشوند.
روترهای سری branch ویژه شرکتها و سازمانهای رده متوسط بوده که و شامل روترهای ISR 1000 , ISR1800 , ISR1900 و ISR 4000 میباشد.ISR مخفف Integrated Services Router بوده و به روترهایی اشاره دارد که علاوه بر دارا بودن قابلیتهای یک روتر تحت شبکه به قابلیت پشتیبانی از voip یا تلفن تحت شبکه و ویدئو کنفرانسینگ مجهز شده است.
تاریخچه و خدمات سیسکو
سوئیچ سیسکو
سوئیچ سیسکو ( Cisco Switch ) سوئیچ شبکه دستگاهی میباشد که که نودها و دیوایسهای تحت شبکه ( سرور ، دستگاه کامپیوتر ، دوربین مداربسته و … ) را از طریق پروسه ای به نام packet switching بهم متصل میکند.
سوئیچ فریمهای دریافتی را دریافت و پردازش کرده و سپس برای ارسال به مقصد تصمیم گیری میکند که از کدام پورت خود ارسال میکند. مکانیزم کار سوئیچ بر اساس آدرس های مک یا Mac Address سیستمهای تحت شبکه بوده و براساس mac address تصمیم گیری میکند.
در حقیقت سوئیچ میداند که کدام پورت سوئیچ به کدام آدرس مک تعلق دارد و روی همین موضوع جدولی بنام mac addres table ایجاد کرده و براساس آن تصمیم گیری میکند.پس نتیجه میگیریم سوئیچ های شبکه در لایه دو از مدل OSI کار میکنند که لایه data link نام دارد.
بدون شک قدرتمندترین و محبوب ترین سوئیچ های شبکه متعلق به شرکت سیسکو بوده و طبق آمار موجود سوئیچ Cisco 2960 پرفروش ترین سوئیچ سیسکو بشمار میرود که در لایه access از مدل سه لایه ای سیسکو بکار میرود.
آخرین مدل تولید شده از سوئیچ 2960 سری X و XR بوده مدل های قبل تر از آن دیگر تولید نمیشوند.سوئیچ پرکاربرد دیگر سیسکو سوئیچ 3750 بوده که دیگر تولید نشده و سری جدید آن Cisco-3850 میباشد.این سوئیچ در لایه سه کار میکند و قابلیتهای روتینگ و مسیریابی را به شبکه اضافه میکند.
تاریخچه و خدمات سیسکو
تجهیزات وایرلس سیسکو (انواع اکسس پوینت)
تجهیزات وایرلس سیسکو شامل انواع اکسس پوینت های indoor و outdoor و wireless lan کنترلرها میباشد.
اکسس پوینت های سیسکو با پشتیبانی از استاندارد 802.11ac در فرکانس 5 گیگاهرتز قابلیت ارائه سرعت یک گیگابیت را در شبکه ارائه نموده و در محیطهایی که تعداد نودها زیاد میباشد عالی عمل میکند.
برند اکسس پوینت های سیسکو Aironet نامیده میشود. تجهیزات و راهکارهای سیسکو در بخش شبکه های وایرلس شامل انواع اکسس پوینت های indoor و outdoor و wireless lan کنترلر میباشد.
اکسس پوینت های سیسکو با پشتیبانی از استاندارد 802.11ac توانسته به سرعت انتقال داده ها تا یک گیگابیت در ثانیه در شبکه برسد.
اکسس پوینتهای سیسکو سری سازمانی و بسیار پیشرفته بوده و برای نصب در هتل ها ، برج ها و مراکزی که تعداد کاربر زیادی در حال جابجایی از یک نقطه به یک نقطه دیگر میباشند طراحی گردیده است.
پشتیبانی از تکنولوژی MU-MIMO ، استفاده همزمان از دو فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز ، استفاده از آنتن خارجی یا اکسترنال برای پوشش بیشتر ، استفاده از پهنای باند تا 160 مگاهرتز در channel های وایرلس ، پشتیبانی از تکنولوژی CleanAir برای جلوگیری از تداخل فرکانسی در محدوده تحت پوشش وایرلس از قابلیتهای access point های سیسکو میباشد.
تاریخچه و خدمات سیسکو
فایروال سیسکو ( Cisco Firewall )
فایروال سیسکو ( Cisco Firewall ) تهدیدات امنیتی پیشرفته و پیچیده تر شده اند و لزوم تجهیز به انواع راهکارهای تخصصی و مقابله با تهدیدات امنیتی موضوعی اجتناب ناپذیر میباشد.
فایروال های نسل جدید یا Next-Generation Firewallها که برای این تهدیدات امنیتی ساخته و بروز میشوند به تکنولوژی های پیشرفته ای دست پیدا کرده اند که فایروال های سیسکو سری ASA از این گروه میباشد.
در فایروال های سیسکو روالهای دیده شده است تا بتوان قبل از اینکه تهدید امنیتی صورت گرفته عملی شود و کل شبکه را ازکار بیندارد وارد عمل شده و جلوی آن را بگیرد که به این موضوع proactive threat defense میگوییم.
فایروال های نسل جدید سیسکو علاوه بر دارا بودن قابلتهای فایروال های قدیمی به قابلیتهای زیر مجهز شده اند:
- فیلترینگ لایه کاربردی یا لایه 7 مدل OSI که با تکنولوژی DPI
- دارا بودن ماژول IPS برای مقابله به حملات DOS و DDOS و رفتارهای ناشناس بدافزارها و ویروسها
- بازرسی پکتهای رمزنگاری شده سایته هایی که با استفاده از SSL یا TLS رمز شده اند.
- دارای ماژول آنتی ویروس جهت بررسی پکتهای شبکه به لحاظ وجود ویروس و انواع برافزارها
- پشتیبانی از VPN و انواع تانلینگ برای ارتباطات راه دور به شبکه
- در فایروال های ASA سیسکو OS مدیریتی فایروال مشابه سیستم عامل IOS در سوئیچ ها و روترهای سیسکو بوده بر پایه لینوکس میباشد و ار دستورات خط فرمان در آن استفاده می شود.
تاریخچه و خدمات سیسکو
مرکز تماس سیسکو ( Cisco CallManager )
با توجه به گسترش سازمان ها و شرکتها نیاز آنها به ایجاد انواع ارتباطات درون و برون سازمانی ( تماس تلفنی voip، ویدئوکنفرانس، ارتباطات متنی و چت، ویس میل و … ) نیاز به نرم افزارها و راهکارهای تخصصی در زمینه یاد شده بیش از پیش احساس میشود.
سیسکو از سالیان پیش در این زمینه فعال بوده و از نمونه محصولات آن در این زمینه میتوان به CUCM یا مرکز تماس سیسکو اشاره نمود.
CUCM یا Cisco Unified Communications Manage یک مرکز تماس پیشرفته بوده که انواع ارتباطات و تماس های صوتی، تصویری و متنی را بصورت امن، پایدار و قابل توسعه پیاده سازی میکند. مرکز تماس CUCM هسته اصلی سرویس های Collaboraion سیسکو میباشد.
کلمه Unified معرف این موضوع میباشد که پیاده سازی و مدیریت انواع ارتباطات صوتی، تصویری و متنی که گفته شد همگی روی یک بستر و پلتفرم سخت افزاری یا نرم افزاری و بصورت مرکزی انجام میگیرد. محصول دیگر سیسکو Webex نام دارد.
وبکس، یک پلتفرم وب کنفرانسینگ تحت فضای کلود بوده و امکاناتی مانند تماس ویدئویی، چت گروهی و file sharing در آن وجود دارد.
تاریخچه و خدمات سیسکو
سوئیچ های سری MDS سیسکو
سوئیچ های MDS سیسکو که سوئیچ های سری 9000 سیسکو میباشند ویژه شبکه های SAN بوده و در دیتاسنترهای امروزی که مجازی سازی در آنها پیاده سازی شده و نیاز به یک ذخیره ساز مرکزی که تحت عنوان shared storage شناخته میشود الزامی میباشد.
به سوئیچهای MDS سیسکو Fabric Switch نیز میگوییم و در داکیومنتهای سیسکو با این نام شناخته میشوند. پورتهای فابریک سوئیچ ها همگی فیبر نوری بوده و از سرعتهای بالای فیبرنوری تا 32Gbps در صورت نصب ماژول SFP صحیح پشتیبانی میکند.
در معماری شبکه های SAN اتصالات فیبر نوری روی سوئیچهای MDS برای اتصال به HBA آداپوتورهای سرورهای فیزیکی و همچنین پورتهای فیبر ذخیره ساز مرکزی یا استوریج مرکزی استفاده میشود.
سیستم عامل سوئیچ های سری MDS سیسکو NX-OS بوده که نسل جدید سیستم عامل سوئیچ های دیتاسنتری سیسکو میباشد. بدون شک محبوبترین محصول سیسکو که از سالهای دور مورد استفاده همه شرکتها و سازمانها بوده سوئیچ های شبکه سیسکو میباشد.
تاریخچه و خدمات سیسکو
این سوئیچ ها با پایداری بالا ، قدرت پردازشی مناسب و قابلتهای خوب نرم افزاری خود که وابسته به سیستم عامل انحصاری سیسکو ( IOS ) میباشد در انواع مدل های 2960 و 3750 موجود بوده و مدل های جدیدتر آن با قابلتهای پیشرفته تر ارائه گردیده اند. خدمات مربوط به تجهیزات سیسکو به شرح زیر میباشد :
- تعریف VLAN و قابلیتهای مربوط به VLAN
- پیاده سازی پروتکل STP جهت جلوگیری از loop در شبکه
- پیاده سازی امنیت شبکه در لایه 2 توسط سوئیچ های cisco
- کانفیگ اترچنل Etherchannel در سوئیچ های cisco
- راه اندازی سرور مانیتورینگ تجهیزات سیسکو
- پیاده سازی روتینگ و inter vlan routing
- طراحی ساختار ip و پیاده سازی subneting اصولی در شبکه
- آپدیت ios سوئیچ و روترهای سیسکو
- راه اندازی پروتکل VTP جهت مدیریت vlan ها در شبکه
- تعریف DHCP Snooping برای افزایش امنیت در شبکه
برای نصب و راه اندازی سوئیچ و روترهای سیسکو ، عیب یابی تجهیزات سیسکو ، ارائه راهکارهای تخصصی سیسکو ، پیاده سازی شبکه بر اساس تجهیزات cisco با تیم نت یک در تماس باشید.
تاریخچه و خدمات سیسکو