پورت چیست؟ ایا می خواهید شما را با پورت و انواع آن آشنا کنیم؟ پس تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید تا با کمک شما مطلب کامل تری ارائه کنیم! پورت در شبکه های کامپیوتری به یک شماره مشخص اشاره دارد که برای شناسایی سرویس ها و برنامه های در حال اجرا در دستگاه ها استفاده می شود. هر پورت به یک برنامه و خدمت خاص اختصاص داده می شود و با استفاده از آن، دستگاه ها می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و اطلاعات را از طریق شبکه منتقل کنند.
نقش پورت ها در زندگی روزمره ما چقدر پررنگ است و اگر الان در حال ارسال ایمیل، تماشای فیلم یا گشت و گذار در اینترنت هستید، همگی به لطف ارتباط اینترنتی است که با پورت ها معنا گرفته اند. اگر به فکر این هستید که کیفیت این ارتباطات را بالا ببرید و کاری کنید که وبسایت شما از یک سرور امن و قدرتمند بهره مند شود، می توانید به صفحه خرید سرور مجازی ما مراجعه کنید و پلن مناسب خود را از پلن های فوق العاده ما انتخاب کنید.
پورت چیست؟
پورت چیست؟
اصطلاح port به معنی بندر است. بندری که کشتی ها در آن لنگر می اندازند تا بارگیری کنند یا بار خود را تخلیه کنند. بله “بار”. به صورت خود نگاه کنید، بینی شما هم نوعی پورت است و داده هایی از جنس هوا را به عنوان ورودی/خروجی منتقل می کند.
در دنیای کامپیوتر و شبکه هم، پورت به مکانی اشاره دارد که برای تبادل داده استفاده می شود. فلشی که از طریق USB به سیستم وصل کرده اید و عکس ها یا فیلم های خود را به سیستم منتقل می کنید یا فایل PDF که از سیستم خود به فلش کپی می کنید، از طریق همین بندر کامپیوتری انجام می شود.
پورت چیست؟
پورت شبکه چیست؟
در شبکه های کامپیوتری، پورت به عنوان یک نقطه پایانی ارتباط عمل می کند و توسط پروتکل های لایه انتقال مانند UDP و TCP استفاده می شود. در سطح نرم افزار و درون یک سیستم عامل، پورت یک ساختار منطقی است که یک فرآیند خاص یا یک نوع سرویس شبکه را مشخص می کند. پورت چیست؟
بهترین راه برای درک پورت ها این است که به سیستم پستی فکر کنید. هنگام ارسال نامه، به نام شهر و نام خیابان نیاز دارید. وقتی نامه ای ارسال می شود اولین چیزی که خوانده می شود نام شهر است. سپس نامه ها بر اساس شهر ارسال می شود. هنگامی که نامه ها به دفتر توزیع نامه در شهر می رسند، آدرس خیابان بررسی می شود و سپس نامه به آدرس صحیح ارسال می شود.
پروتکل های لایه Transport، مانند TCPو پروتکل UDP، داده ها را با استفاده از واحدهای داده پروتکل (PDU) انتقال می دهند. برای TCP، PDU یک بخش یا segment است و برای UDP یک دیتاگرام است. هر دو پروتکل از یک فیلد هدر برای مشخص کردن شماره پورت مبدأ و مقصد استفاده می کنند. پورت چیست؟
شماره پورت ها درpacket header پروتکل حمل و نقل رمزگذاری می شوند و می توان آنها را نه تنها با هاست های ارسال و دریافت، بلکه با سایر اجزای زیرساخت شبکه تفسیر کرد. به طور خاص، فایروال ها معمولاً به گونه ای پیکربندی شده اند تا بسته ها را بر اساس شماره پورت مبدأ یا مقصد آنها متمایز کنند.
پورت ها، یک سرویس چندگانه یا multiplexing serviceرا برای چندین سرویس یا چندین جلسه یا session ارتباطی، در یک آدرس شبکه ارائه می دهند. در مدل سرویس گیرنده-سرور، چندین جلسه ارتباط همزمان ممکن است برای یک سرویس آغاز شود.
پورت چیست؟
انواع پورت در سوئیچ شبکه
در یک سوئیچ شبکه، پورت ها نقش بسیار مهمی دارند و برای ارتباط با دستگاه های دیگر در شبکه استفاده می شوند. هر پورت در سوئیچ دارای شماره ویژه ای است که به عنوان شناسه آن استفاده می شود. انواع پورت های مختلفی در یک سوئیچ شبکه وجود دارند که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم:
- پورت های اترنت: این نوع پورت ها برای اتصال دستگاه های مختلف به سوئیچ استفاده می شوند. پورت های اترنت معمولاً دارای سرعت های مختلفی مانند 10/100/1000 مگابیت بر ثانیه هستند.
- پورت های اتصال ورودی/خروجی (I/O): این نوع پورت ها برای اتصال دستگاه های ورودی و خروجی مانند کیبورد، موس، پرینتر و دیگر دستگاه های جانبی به سوئیچ استفاده می شوند.
- پورت های مدیریت: این نوع پورت ها برای اتصال به سوئیچ به منظور پیکربندی و مدیریت آن استفاده می شوند. این پورت ها معمولاً از نوع کامپیوتری و دارای واسط های مختلفی مانند USB، RS-232 و RJ-45 هستند. پورت چیست؟
- پورت های اتصال به شبکه: این نوع پورت ها برای اتصال سوئیچ به شبکه از طریق کابل های اترنت یا فیبرنوری استفاده می شوند. این پورت ها معمولاً دارای واسط های RJ-45 یا LC هستند.
- پورت های تغذیه: این نوع پورت ها برای اتصال به منبع تغذیه برق سوئیچ استفاده می شوند تا سوئیچ بتواند به درستی کارکرد کند.
با توجه به اهمیت پورت ها در یک سوئیچ شبکه، انتخاب و استفاده از پورت های مناسب بسیار حیاتی است تا عملکرد و اتصال دستگاه ها در شبکه به درستی انجام شود.
پورت چیست؟
شماره پورت چیست؟
شماره پورت راهی برای شناسایی فرآیندها و سرویس هایی است که با اینترنت یا در کل شبکه ای در حال رد و بدل کردن داده هستند. به این صورت که آدرس های IP یا MAC مثل آدرس روی نامه است و شماره پورت هم اسم گیرنده است. تا زمانی که اسم گیرنده مشخص نباشد، تمام نامه ها یا بسته ها به یک آپارتمان می رسند ولی به دست خود گیرنده نمی رسند. در واقع، این شماره پورت است که باعث می شود داده ها به فرآیند مناسب در رایانه برسد. پورت چیست؟
در کل، 65535 شماره پورت وجود دارند که از 1 تا 1024 به پورت های “شناخته شده” مثل FTP ،HTTPS و DNS اختصاص داده شده است.
شماره پورت های 1024 تا 49151 به عنوان شماره های “ثبت شده” شناخته می شوند. این پورت ها توسط سرویس های خاصی استفاده می شوند و به اندازه کافی رایج نیستند. البته اگر دلیل قابل توجیحی داشته باشید می توانید یکی از پورت هایی که در این بازه قرار دارد را رزرو کنید. برای مشاهده لیست شماره های اختصاص داده شده و ثبت شده می توانید به IANA مراجعه کنید. پورت چیست؟
پورت های شناخته شده فقط مربوط به یک سرویس خاص می شوند ولی پورت های ثبت شده ممکن است دارای یک لیست از مجموعه سرویس ها باشند که از یک پورت به صورت پیش فرض استفاده می کنند.
پورت های بین 49152 و 65535 هم به عنوان پورت “داینامیک” یا “خصوصی” شناخته می شوند و به طور مداوم می توان از آنها استفاده کرد چون ثبت نشده اند و به هیچ سرویس خاصی تعلق ندارند.
شاید بپرسید پس پورت شماره 0 چه می شود؟ پورت شماره 0 رزرو شده است. این پورت در ترافیک TCP کلاً استفاده نمی شود و در ترافیک UDP هم اختیاری است و معمولاً یک آدرس یا پورت 0 “بدون پورت” در نظر گرفته می شود. پورت چیست؟
در کل، پورت های پروتکل TCP و UDP مجزا هستند. یک سرویس می تواند به یک یا چند پورت در یک یا هر دو پروتکل متصل شود. سرویس هایی که از هر دو پروتکل در TCP و UDP استفاده می کنند معمولاً به شماره پورت های یکسانی متصل می شوند.
- پورت های 1 تا 1024 : مشهورترین پورت ها هستند و معمولا هرکدام برای یک سرویس خاص استفاده می شود. این دسته از پورت ها قبلا توسط سرویس های متفاوتی رزرو شده اند.
- پورت های 49152 تا 65535 : این سری از پورت ها به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند. کاربرد اساسی این پورت ها برای یک سری سرویس های خاص اینترنتی است و یا توسط Trojan یا ویروس ها استفاده می شود البته بعضی از Trojanو ویروس های معروف از پورت های ردیف 2 نیز استفاده می کنند و این تقسیم بندی ها بالا همیشه برقرار نیست و به همین علت گاهی پورت ها را به دو دسته زیر 1024 و بالای 1024 تقسیم می کنند. پورت چیست؟
- پورت های 1025 تا 49151 : این سری از پورت ها به طور مشخص با هیچ یک از سرویس های اینترنتی مرتبط نیستند بلکه وقتی که با یک ابزار شبکه مانند مرورگر اینترنت (مثل Internet Explore یا Firefox و…)، نرم افزار ارسال و دریافت E-mail (مثل Outlook و …)، نرم افزارهای FTP (مثل Filezilla یا Cute FTP ) کار می کنید، یکی از این پورت ها به صورت Random باز شده و یک ارتباط با سرور (با توجه به نوع سرویس اینترنتی که می دهد که یکی از پورت های 1 تا 1024 است) برقرار شده و داده ها ارسال و دریافت می شوند.
پورت چیست؟
انواع پورت های شبکه
پورت های فیزیکی در شبکه به صورت اجزای سخت افزاری هستند و برای اتصالات و ارتباطات بهتر استفاده می شوند که به چند مورد از رایج ترین آنها اشاره می کنیم:
پورت اترنت یا LAN
این پورت برای ارتباطات شبکه ای استفاده می شود و با استفاده از آن می توانید سیستم خود را به صورت سیمی به اینترنت متصل کنید. این پورت بیشتر در شبکه های LAN استفاده می شود.
پورت USB
پورت های USB به مادربورد کامپیوتر متصل می شوند و دسترسی سریع تری به داده ها و اطلاعات دارند. ماوس، کیبورد و پرینتر از جمله دستگاه هایی که با USB به کامپیوتر وصل می شوند.
پورت HDMI
این پورت یکی از جایگزین های قدرتمند VGA است که داده های صوتی و تصویری را با کیفیت بالاتری منتقل می کند.
پورت VGA
پورت VGA همان پورتی است که موقع اتصال سیستم خود به مانیتور یا پروژکتور استفاده می کنید. این پورت داده های تصویری را به صورت آنالوگ از کامپیوتر به دستگاه های پخش کننده ای مثل مانیتور منتقل می کند. پورت چیست؟
پورت مودم
پورت مودم برای تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ و برعکس است که این کار در ارتباطات شبکه ای بسیار مهم است. این پورت برای دسترسی به اینترنت به خط تلفن متصل می شود.
پورت صدا
معمولاً پورت صدا دارای 3 جَک جدا است و برای انتقال چندرسانه ای استفاده می شود. در واقع، اگر قرار است به اسپیکر وصل شوید و از صدای سیستم خروجی بگیرید باید آن را به جک سبز روشن که برای صدای خروجی است وصل کنید.
اگر قصد دارید صدای خود را ضبط کنید و به عنوان ورودی به کامپیوتر دهید، باید از جک آبی رنگ استفاده کنید. جک ورودی میکروفن هم به رنگ قرمز روشن است.
پورت چیست؟
شماره پورت های مجازی رایج در شبکه
همه شماره پورت هایی که “شناخته شده” و “ثبت شده” هستند، رایج نیستند. ما در جدول زیر به چند مورد از رایج ترین آنها اشاره می کنیم:
شماره پورت | سرویس |
21 – 20 | FTP – انتقال فایل ها بین کلاینت و سرور |
22 | SSH – ایجاد اتصالات امن برای دسترسی به سیستم کامپیوتری به صورت ریموت و غیر ریموت |
25 | SMTP – انتقال ایمیل بین ایمیل سرور ها (مسیریابی و پیدا کردن سیستم مقصد) |
53 | DNS – تبدیل اسم دامنه به آدرس IP پورت چیست؟ |
80 | HTTP – برقراری ارتباط بین کاربر و شبکه جهانی وب و تبادل داده با همدیگر |
123 | NTP – همگام سازی ساعت های کامپیوتری با یکدیگر پ کمک به پروسه رمزگذاری |
179 | BGP – ایجاد مسیرهای بهینه و کارآمد بین شبکه های بزرگ اینترنتی |
443 | HTTPS – نسخه ایمن و رمزگذاری شده HTTP به خاطر استفاده از گواهی SSL یا TLS |
500 | ISAKMP – بخشی از پروسه راه اندازی اتصالات IPsec |
520 | RIP – پیدا کردن بهترین مسیر بین مبدا و مقصد در شبکه |
587 | SMTP – مدرن و رمزگذاری شده |
1433-1434 | Microsoft SQL – برقراری ارتباط با دیتابیس و انجام کارهایی مثل تعریف جدول، کوئری و مدیریت داده ها |
2049 | NFS – مکانیزمی برای ذخیره سازی فایل در شبکه |
2082-2083 | cPanel – پنل مدیریتی سرور و وبسایت |
2222 | DirectAdmin – پنل مدیریتی سرور و وبسایت |
3306 | MySQL – سیستم مدیریت دیتابیس رابطه ای |
3380 | RDP – برقراری اتصال ریموت بین سیستم کاربر و یک سیستم دیگر |
پورت چیست؟
کدام پورت ها خطرناک هستند و چگونه باید مواظب آنها باشیم؟
هیچ پورتی به طور خاص امن یا خطرناک نیست. چیزی که پورت های شبکه را خطرناک یا امن می کند، نحوه استفاده از آنها و راهکارهای امنیتی است که برای آنها لحاظ می کنید.
به عنوان مثال، پورت SSH زمانی می تواند خطرساز باشد که با رمزهای کوتاه و ساده پیکربندی شده باشد. پورت هایی که در معرض اتصالات شبکه ای هستند نیاز به راهکارهای امنیتی دارند وگرنه دسترسی های غیرمجاز، حمله های هکری و نصب یک سری بد افزار می تواند هر پورتی را به یک درگاه حمله ضعیف برای هکرها تبدیل کند.
پورت چیست؟
برای اینکه از اینگونه خطرات دور بمانید، بهتر است راهکارهای زیر را وارد عمل کنید:
- پورت های باز را به طور دقیق نظارت کنید.
- پورت های بدون استفاده را ببندید. پورت چیست؟
- بررسی کنید که کدام سرویس ها از کدام پورت ها استفاده می کنند.
- اسکن پورت و تست نفوذ را فراموش نکنید.
- پورت SSH را با روش هایی مثل ساخت کلید SSH یا احراز هویت دو مرحله ای ایمن کنید.
- ترافیک DNS را نظارت و در صورت نیاز فیلتر کنید.
- نقش فایروال را در جدی بگیرید و آن را به درستی پیکربندی کنید.
فایروال می تواند از دسترسی کاربران خارجی به منابع سیستم جلوگیری کند و کنترل های لازم را انجام دهد منتها به شرطی که به درستی پیکربندی شوند.
یک فایروال در دو سطح کار می کنید: پورت چیست؟
1. پورت ها و برنامه های خاصی را مسدود کند.
2. مانع برقراری ارتباط یک اپلیکیشن با اینترنت شود.
قوانین فایروال مشخص می کنند که کدام پروتکل ها مجاز یا غیرمجاز باشند. تمام بسته ها بر اساس این قوانین کنترل و در صورت نیاز، فیلتر می شوند. پس وقتی پلیسی مثل فایروال دارید که هر لحظه آماده محافظت از داده ها و سیستم شماست، شما هم باید به فکر قوانینی باشید که قدرت این پلیس را در مقابل تلاش های هکری و ارتباطات ویروسی چند برابر کند. پورت چیست؟